Assortiment
Mijn Mercateo
Aanmelden/Registreren
Winkelwagen
 
 
 >  > Computer-systemen

  Computer-systemen  

Selecteer uit het volgende assortiment
Industrie, automatiseringstechniek
Computer-systemen
^

Computers: voor werk, school en vrije tijd

Het aanschaffen van een nieuwe computer is niet makkelijk. Er is een enorm aanbod en daardoor kan het moeilijk zijn om overzicht te houden: welke fabrikant, welk besturingssysteem, welke aansluitmogelijkheden, desktop of notebook? Over het algemeen bent u met een compleet computersysteem direct klaar, omdat alle onderdelen op elkaar afgestemd zijn en de prijs-kwaliteitverhouding goed is.

De juiste pc

Als u de computer alleen gebruikt om e-mails te lezen en schrijven, hoeft u er niet veel aan uit te geven. Als u veel grafisch werk doet, is een mini-tower beter, omdat deze over een goede graficshe kaart beschikt. Daarnaast zijn er gaming pc’s die krachtige processors en veel geheugen hebben.

CPU

De snelheid van de computer hangt af van de processor en de kloksnelheid. Bij een desktoppc moet deze ongeveer 2000-3000 MHz zijn. Daarnaast zijn de processor cores belangrijk. Hoeveel cores moet de CPU hebben? Nieuwere processors kunnen op één chip meerdere cores hebben. Hierbij geldt ook dat twee beter zijn dan eentje, omdat de computer hiermee sneller kan reageren doordat beide cores onafhankelijk van elkaar werken.

Grafische kaart

Kijk of de woorden “onboard graphics” nergens staan. Dit wil zeggen dat de grafische kaart in het moederbord geïntegreerd is, wat betekent dat hij alleen geschikt is voor office-bewerkingen.

CD, DVD en Blu-ray-stations

Tegenwoordig hebben de meeste standaardpc’s een station dat DVD’s en CD’s kan lezen, soms ook branden. Er zijn ook blu-ray-stations verkrijgbaar, waarmee u DVD’s in HD-kwaliteit kunt afspelen en branden.

Werkgeheugen (RAM)

De random access memory is het geheugen van de computer. In tegenstelling tot de harde schijf dient de RAM vooral als tijdelijke opslagplaats voor gegevens die zelden gebruikt worden. De snelheid van de RAM hangt af van hoe groot hij is. Daarnaast kan ook het type gevolgen voor de computer hebben. Een DDR RAM (double data rate) is meestal de beste keuze, omdat deze sneller is dan de oude SD-soort.

Harde schijf

De harde schijf is de plek op de computer waar niet alleen uw besturingssysteem, maar ook uw software, foto’s, drivers en documenten opgeslagen staan. Meestal beschikt een harde schijf over minstens 80 GB ruimte. Als u slechts documenten en e-mails op moet slaan, is dit voldoende. Voor gebruikers die video’s of foto’s willen opslaan en bewerken is een schijf van 200-500 GB beter geschikt. Als 500 GB niet genoeg is, kunt u nog een externe harde schijf aanschaffen.

Naast de opslagcapaciteit van de schijf zijn ook de rotatiesnelheid en cache belangrijk. De rotatiesnelheid mag niet minder dan 7.200 toeren per minuut zijn; liefst sneller. Qua interface zijn IDE en S-ATA de bekendste. Meestal worden voor desktoppc’s ATA-interfaces gebruikt, die zo’n 300 MB per seconde kunnen overdragen.

Besturingssystemen

Als u een pc aanschaft, kunt u kiezen uit een aantal besturingssystemen, bijvoorbeeld Microsoft of Apple. Deze hebben elk voor- en nadelen en niet elke printer, scanner of webcam werkt met elk besturingssysteem. Daarom wordt aangeraden om het bij één besturingssysteem te houden wanneer u meerdere pc’s heeft, om tijd en geld te besparen.

* Prijzen excl. BTW
Mercateo verkoopt uitsluitend aan zakelijke klanten.