Assortiment
Mijn Mercateo
Aanmelden/Registreren
Winkelwagen
 
 

  HDMI-kabel  

Selecteer uit het volgende assortiment
Adapterkabels
Accessoires
HDMI-kabel
^

HDMI-kabels: de digitale interface van de toekomst

De HDMI-kabel werd in 2003 voor de consumentenelektronica gemaakt en is een verdere ontwikkeling van de scartkabel. HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Deze high-endkabel zorgt voor een efficiënte dataoverdracht.

Verschillende standaarden

Omdat de HDMI-kabel vanaf het begin al specifiek voor de consumentenelektronica gemaakt is, is er een overeenkomstig encryptiesysteem geïmplementeerd. Omdat er zich steeds kleine problemen bleven opdoen, werd de standaard verder ontwikkeld. De recente versie 1.4a van april 2010 is opmerkelijk door zijn vele technische innovaties.

Voordelen

  • Hoge bandbreedte waardoor digitale formaten verwerkt worden zonder kwaliteitsverlies. Video- en audioformaten kunnen probleemloos in een resolutie van 1080px weergegeven worden.
  • Geen ingewikkelde conversie via analoge aansluitingen meer. Vanwege kopieerbeveiliging moeten digitale beeldgegevens met een video digitaal-/analoog-converter omgezet worden.
  • Snelle dataoverdracht zonder fouten. De gegevens worden met een bandbreedte tot 8,16 Gbit per seconde weergegeven. Dankzij deze bandbreedte kunnen audiosignalen door dezelfde kabel overgedragen worden, waardoor het aantal kabels vermindert.
  • Als u meerdere apparaten met HDMI-kabels heeft aangesloten, kunt u ze besturen met een universele afstandsbediening.

Verschillende types

Er zijn sinds de nieuwe HDMI 1.4 vier verschillende aansluitingen:

  • Type A: standaard voor HDTV’s en blu-rayspelers
  • Type B: komt slechts zelden voor in de consumentenelektronica
  • Type C: ook wel micro-HDMI genoemd; wordt gebruikt om kleine apparaten als MP4-spelers met de tv te verbinden
  • Type D: ook wel micro-HDMI genoemd; wordt gebruikt voor nog kleinere, draagbare apparaten

Waar moet u op letten tijdens de aankoop?

Kwaliteit

Als u films in goede kwaliteit wilt kunnen bekijken, heeft u een hoge kwaliteit HDMI-kabel nodig. Deze zijn doorgaans iets duurder; er zijn wel goedkope modellen verkrijgbaar, maar de kwaliteit is meestal niet zo goed. Goede kabels hebben een dubbele isolatie voor optimale demping van de kabel en een vergulde aansluiting.

Kabellengte

De kabels worden in diverse lengtes aangeboden om aan verschillende componenten als AV-ontvangers of DVD-recorders aan te sluiten. Lengtes van 1,5-5m worden hiervoor het meest gebruikt en functioneren het beste. Voor bijvoorbeeld het aansluiten op een beamer of een projector zijn er kabels van 10-100m verkrijgbaar. Let wel op dat de langere kabels een hogere frequentie nodig hebben om het beeld en geluid zonder kwaliteitsverlies weer te kunnen geven. Als er op het scherm enkele pixels niet goed weergegeven worden, is de kabel al te lang gebruikt of van mindere kwaliteit. U kunt het signaal versterken met behulp van een HDMI-extender.

Andere technische kenmerken

HBMI-kabels hebben soms de aanduiding ARC (audio return channel) of HEC (HDMI ethernet channel). ARC-modellen kunnen audiosignalen doorlaten, waardoor u minder kabels hoeft te gebruiken. HEC-modellen doen dit ook en kunnen daarbij een internetverbinding tot stand brengen, waardoor u geen aparte netwerkkabel nodig heeft.

HDMI-kabels hebben meer technische functies. Dus de kabels hebben soms de aanduiding ARC ( Audio Return Channel) of HEC ( HDMI Ethernet Channel ). ARC modellen kunnen bovendien audiosignalen  doorgeven, waardoor het aantal kabels verminderd. De HEC-uitvoering vermindert ook het aantal benodigde kabels. Voor een internetverbinding hoeft bijvoorbeeld geen aparte netwerkkabel aangesloten te worden.

* Prijzen excl. BTW
Mercateo verkoopt uitsluitend aan zakelijke klanten.