Assortiment
Account
Aanmelden/Registreren
Winkelwagen
 
 
 >  >  >  >  >  >  > Patchkabel

  Patchkabel  (30.964 artikelen gevonden)

Filter Patchkabel op:
Filter: Prijs vantot  Aanvullend zoekwoord 
Functies
☐
Overzicht
Toon
☑
☐
Aantal magazijnen
☐
Artikelkenmerken
☐
Vergelijkingsprijs
Artikelen
>
Toon: 10   15   20   50   100    Pagina: 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   ..   2065   >
Patchkabel
^

Patchkabels – ordenen, aansluiten en verbinden in netwerken

Patchkabels behoren tot de belangrijkste verbindingen in de netwerktechniek. Ze worden enerzijds gebruikt voor het ordenen van aansluitingen in het netwerk en het aansluiten van patchpanelen, anderzijds voor het verbinden van apparaten, netwerkkaarten, routers, switches en netwerkaansluitpunten.

Binnen lokale netwerken is het belangrijk dat elke gebruiker op het netwerk (pc, printer, switch, etc.) een eigen netwerkpoort heeft. Dit gebeurt met een zogenaamd patchpanel, een apparaat waarop alle uitgangen van het netwerk aangesloten zijn. De aansluitdozen zelf zijn daarbij met installatiekabels aan het panel verbonden. De patchkabel maakt via een RJ45-koppeling een verbinding tussen het netwerk en het apparaat dat aan het panel vastzit. Deze patchverbindingen kunnen als het nodig is snel omgezet worden. Aan de achterkant van de aansluitdoos lopen de kabels naar de apparaten (netwerkkaart in de pc, switch, printer).

Opbouw

Patchkabels zijn flexibele kabels met aan beide uiteindes RJ45-stekkers. Meestal worden hiervoor zogenaamde twisted pair-kabels gebruikt, twee kabels die in elkaar gevlochten zijn en daarom minder gevoelig zijn voor externe storingen. De draden zijn van koper en kunnen zowel afgeschermd of onafgeschermd zijn. In hogere niveaus van het netwerk worden glasvezelkabels gebruikt in plaats van koperen.

Voorgemonteerde patchkabels

Voorgemonteerde kabels zijn ongeveer hetzelfde als conventionele patchkabels. Ze zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar en zijn meestal de verbinding tussen netwerk en apparaat, de crosslink- of crossoverkabel tussen apparaten of de uplinkkabel voor de verbinding met het netwerk. Bij crosslinkkabels zijn er aparte draden voor zenden en ontvangen, waardoor het verbinden van twee computers of switches mogelijk is.

Flexibele kabel vs. installatiekabel

Patchkabels kunnen tot 100 m lang zijn. Ze zijn dunner en slechter geïsoleerd dan installatiekabels, maar ook flexibeler, waardoor u ze om hoeken kunt leggen. In tegenstelling tot flexibele patchkabels hebben installatiekabels draden van koper. Installatiekabels worden gebruikt voor grotere afstanden (tot 100 m) en zijn door de koperdraad vrij breekbaar. Ze zijn niet met RJ45-stekkers uitgerust.

Specificaties

Patchkabels zijn in principe identiek in structuur, maar er zijn toch varianten onder te verdelen.

Afscherming

Er wordt onderscheid gemaakt tussen afgeschermde en niet-afgeschermde draden en afscherming om de gehele kabel. Afhankelijk van het beoogde gebruik moet de juiste afscherming worden gekozen (volgens ISO/IEC-11801). Over het algemeen geldt dat hoe meer afscherming, hoe minder kans op storingen van buitenaf.

Naam
Afscherming 
U/UTP                                         
Onafgeschermd twisted pair in de kabel                                                            
U/FTP  Afgeschermd twisted pair in de kabel
S/FTP Afgeschermd paar van gevlochten draden met folie om de geleider, ook bekend als piMF (paar in metaalfolie)
F/FTP  Afgeschermd twisted pair met folie om de geleider
SF/FTP  Afgeschermd paar van gevlochten draden met folie om de geleider
S/UTP Onafgeschermd twisted pair met gevlochten afscherming om de geleider
F/UTP Onafgeschermd twisted pair met folie als afscherming om de geleider
SF/UTP Onafgeschermd paar van gevlochten draden met folie om de geleider
S/STP Afgeschermde gevlochten draden met gevlochten afscherming om de geleider
F/STP Afgeschermde gevlochten draden met folie als afscherming om de geleider

De afkortingen geven inzicht: U staat voor onafgeschermd, F voor folie, S voor gevlochten afscherming, SF voor folie en gevlochten afscherming. De codering dient u als volgt te lezen: XX/YYTP. “XX” staat voor de soort afscherming om de gehele kabel, “YY” voor de afscherming om de gevlochten draden. De laatste twee letters, “TP”, staan altijd voor twisted pair.

Prestatiecategorieën van patchkabels

Netwerkkabels worden op basis van hun prestaties ingedeeld in categorieën (CAT). De standaard ISO/IEC 1180 wordt gebruikt om eigenschappen als bandbreedte, demping en impedantie te classificeren. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de frequentie, hoe sneller data verzonden wordt, maar ook: hoe groter de afstand, hoe lager de overdrachtssnelheid.

Naam
Prestatie
CAT 5 / CAT 5e

Maximale frequentie: 100 MHz

Bekabeling voor ethernet mogelijk (10 Mbit/s)

Bekabeling voor fast ethernet (100 Mbit/s) en gigabit ethernet (1.000 Mbit/s) in het computernetwerk mogelijk
CAT 6  

Maximale frequentie: 250 MHz

Bekabeling voor gigabit-ethernet (1.000 Mbit/s) in het computernetwerk mogelijk
 CAT 6a  

Maximale frequentie: 500 MHz

Bekabeling voor 10 gigabit-ethernet (10.000, Mbit/s) in het computernetwerk mogelijk
 CAT 7
 

Maximale frequentie: 600 MHz

Bekabeling voor 10 gigabit-ethernet (10.000 Mbit/s) in het computernetwerk mogelijk
 CAT 7a
 

Maximale frequentie: 1.000 MHz

Bekabeling voor 10 gigabit-ethernet (10.000 Mbit/s) in het computernetwerk mogelijk

De juiste stekker

De gangbare norm voor patchverbindingen in netwerken is de RJ45-stekker voor koperen kabels. Straight-throughkabels hebben dezelfde RJ45-stekkers  aan de uiteindes, bij een cross-overkabel zijn draad 1&2 en3&6 gekruist. Voor flexibel gebruik is een crossover-adapter geschikt. Als u de adapter op een RJ45-aansluiting van een straight-throughkabel aansluit, kan daarmee een crossover-verbinding gemaakt worden. Andersom kan een bestaande crossoververbinding door een adapter verbroken worden.

Straight-through of crossover?

Over het algemeen geldt dat gelijke apparaten met een crossoverkabel verbonden worden, de rest met straight-through. Met “patchkabels” worden meestal straight-throughkabels bedoeld; de gekruiste variant wordt meestal crossover-, crosslink- of kortweg crosskabel genoemd.

Tips voor het gebruik van patchkabels

  • Als u geen netwerkverbinding heeft na het insteken van de kabel, heeft u mogelijk een verkeerde kabel gebruikt (crossover in plaats van straight-through). Als u wel een verbinding heeft maar deze na een tijd uitvalt of heel langzaam wordt, heeft u waarschijnlijk een kabel van lage kwaliteit. Hoe sneller het netwerk, hoe gevoeliger het is voor tekortkomingen van de kabel. Zorg er dus voor dat de kabel voldoet aan de eisen van uw netwerk. Als u twijfelt is het beter om voor een kabel van een te hogere categorie te kiezen, bijvoorbeeld een CAT 6-kabel in een netwerk voor CAT 5.
  • Houd de kabels zo kort mogelijk en sluit niet meerdere kabels aan elkaar aan, omdat het signaal dan verzwakt wordt. Meet van te voren hoe lang uw kabel moet zijn, zodat u de juiste lengte kunt kiezen.
  • Het signaal wordt minder verzwakt bij installatiekabels. Deze zijn daarom aan te raden in plaats van flexibele kabels.
  • Als er een netwerkkabel buitenshuis gelegd moet worden, is een koperen kabel af te raden, omdat er anders inslaggevaar ontstaat. Hier is het slim om een glasvezelkabel te gebruiken.



Gelijkenis zoeken: FACT®Finder van Omikron
* Prijzen excl. BTW
Mercateo verkoopt uitsluitend aan zakelijke klanten.