Assortiment
Mijn Mercateo
Aanmelden/Registreren
Winkelwagen
 
 
 >  >  >  > Perforators

  Papierperforator  (239 artikelen gevonden)

Filter Papierperforator op:
Filter: Prijs vantot  Aanvullend zoekwoord 
Functies
☐
Overzicht
Toon
☑
☐
Aantal magazijnen
☐
Artikelkenmerken
☐
Vergelijkingsprijs
Artikelen
>
Toon: 10   15   20   50   100    Pagina: 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   ..   16   >
Papierperforator
^

Perfect perforeren en ordenen

Perforators behoren tot de basisuitrusting van ieder kantoor en bureau. Een perforator geeft de mogelijkheid om documenten en hele archieven snel, eenvoudig en duurzaam in ordners en mappen op te bergen. Het afmeten van de afstand van de gaatjes, die in het papier geponst worden, wordt overbodig. Dit maakt het alledaagse kantoorleven een stuk eenvoudiger.

Het kantoorartikel op zich

De perforator staat ook bekend als ponsmachine, perforeermachine of gaatjesmaker en bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk een grondplaat, een afsluitkap, een hefboom inclusief hefboomarm, een gepast aantal ponspennen en een (papier)aanleg. Samen vormen deze onderdelen het apparaat dat uw werk een stuk eenvoudiger maakt. De hefboomconstructie maakt het mogelijk om vele pagina’s tegelijktijdig en met weinig kracht te perforeren. Het papier plaatsen, uitlijnen, drukken – klaar. Zo eenvoudig is perforeren.

Op de juiste plek perforeren

De meeste perforators werken met behulp van een aanleg. Op de aanleg staan de gangbare papierformaten aangegeven. De aanleg wordt in de perforator geschoven en kan, aan de hand van het papierformaat, op en neer worden geschoven zodat u altijd op de juiste positie van het papier kunt ponsen. De belangrijkste papierformaten, die op een aanleg staan aangegeven, zijn folio, A4, US Quart, A5, A6 en 3x8.

A4, A5 en A6 zijn de gangbare papierformaten:

  • A4 heeft de afmetingen 297 x 210mm
  • A5 heeft de afmetingen 210 x 148mm
  • A6 heeft de afmetingen 148 x 105mm
Het folioformaat komt relatief weinig voor, maar wordt bijvoorbeeld gebruikt voor rapporten. Het folioformaat komt voort uit het ontstaan van papier. Het is namelijk afgeleid van het originele formaat van de oude papierkuipen. Het formaat wordt verkregen door deze maat twee maal in het midden te vouwen. Folio is dus een ouderwets papierformaat. Een pagina in folioformaat heeft de afmetingen 330 x 210 mm.

Papier van het formaat Quart heeft de afmetingen 285 x 225 en wordt ook zelden gebruikt. Het is echter nog altijd op de markt verkrijgbaar. Ook bij dit formaat ligt de oorsprong in het ontstaan van het papier, al wordt het amper nog gebruikt.

Met de stand 3 x 8 is het mogelijk om een A4-pagina te voorzien van vier gaten. Zo kunt u de documenten ook in een 4-rings map ordenen.

Indien er geen aanleg op de perforator zit, is er op zijn minst een markering van het bereik van de ponspennen. Wanneer u het papier echter in het midden vouwt en het met de vouw uitlijnt op de markering, worden de gaten in de juiste verhouding in het papier geponst. Daarom zal, ook op deze manier, uw papier perfect in uw archiveringsmiddel passen.

Perforatieafstand gestandaardiseerd of persoonlijk

Perforators hebben bijna uitsluitend standaard-perforatieafstanden. Bij sommige modellen kunt u de afstand echter zelf instellen. Gewoonlijk bedraagt de afstand tussen twee perforaties 80mm. Deze afstand is gepast voor alle standaard ordners, snelhechters, en hangmappen.

Verschillende typen perforators

Standaardperforators

Een standaardperforator heeft een capaciteit van tussen de 10 en 25 vellen papier. Dit standaard papier heeft een gewicht van 80g/m2. Documenten van normale formaten kunnen moeiteloos met zulke perforators verwerkt worden. De ponshoogte/capaciteit komt per mm papier overeen met circa 10 vellen (70g/m2), of 8 vellen (80g/m2) papier.

Blok- of archiefperforators

Deze perforators zijn extreem sterk en maken het mogelijk een archief in een oogwenk te verwerken. Tot 65 vellen 80g/m2 papier kunnen met één keer drukken geperforeerd worden, zonder opnieuw aan te leggen. Hele schrijfblokken worden op deze manier efficiënt geperforeerd.

Elektronische perforators

Er bestaat amper nog een sector waarin er geen slimme ondernemers zijn, die altijd nieuwe ideeën hebben om het kantoorleven te vergemakkelijken. Dit geldt ook voor de perforatormarkt, aangezien de ontwikkelingen ook hier niet hebben stilgestaan. Zo bestaan er ondertussen ook elektronische perforators die op netstroom of AA-batterijen werken. Het papier wordt automatisch geperforeerd als u het  in de perforator legt. De lichamelijke inspanning is op deze manier nihil. Belangrijk is echter dat u een perforator met sensoren kiest. Hiermee zorgt u ervoor dat het papier niet wordt geperforeerd als het niet nauwkeurig is geplaatst. Op deze manier heeft u altijd een perfect resultaat.

Professionele perforators

Er zijn op de markt zelfs perforators verkrijgbaar, die in staat zijn 250 vellen 80g/m2 papier per keer te perforeren. Dat is een half pak kopieerpapier. Zonder verschuiven en opnieuw plaatsen wordt deze hoeveelheid in één keer verwerkt. In bedrijven waarin grote hoeveelheden documenten binnenkomen of voorgeponste formulieren verzonden moeten worden is deze perforator van groot belang.

Meergaats perforators

Een 4-gaats perforator, ook dubbele perforator genoemd, is uitgerust om vier gaten te ponsen. U verwerkt uw documenten met dit soort perforator voor archivering in 4-rings ringbanden of ordners. Let er bij de aanschaf van een meergaats perforator op, dat de afstand tussen de gaten 8 x 8 x 8 is. Dit is de standaard afstand voor 4-gaats perforatoren en ordners.

Motiefponsen

Deze ponsen zijn in scholen en kinderdagverblijven bijzonder geliefd. Creativiteit is een onderdeel van ons leven en vormt een groot deel van de opvoeding van de volgende generatie. Scharen zijn vaak, vanwege veiligheidsoverwegingen, voor kinderen nog niet het juiste middel om mee te knutselen. Met de veilig en eenvoudig te gebruiken figuurponsen kunnen kinderen echter, ook zonder gebruik van scharen, creatief met vormen bezig zijn.

Materiaalkeuze

De vraag: “Metaal of plastic?” kan eenvoudig beantwoord worden. Plastic is licht en wordt bij standaard perforators veel gebruikt. Waar echter grotere hoeveelheden papier geperforeerd moeten worden, zal men eerder een metalen perforator gebruiken aangezien dit steviger en duurzamer is.

Grote krachten, door u uitgeoefend op de hefboomarm of van de weerstand van het papier, kunnen de plastic onderdelen van een perforator eenvoudig laten breken. Hoe sterk papier is kunt u eenvoudig voelen. Heeft u al eens geprobeerd om veertig vellen tegelijkertijd door midden te scheuren?

Reserveonderdelen en uitbreidingen van uw perforator

Wanneer een van de ponspennen bot is of wanneer u een andere ordening nodig heeft, wil dit nog niet zeggen dat uw oude perforator geheel onbruikbaar is geworden. Let er daarom bij de aanschaf van een perforator op dat u ponspennen eenvoudig kan vervangen of toevoegen. Zo hebt u ten eerste langer plezier van uw nieuwe kantoorapparatuur en kunt u ten tweede u uw perforator aan uw eigen wensen aanpassen.

Ergonomie

Let er bij de aanschaf van uw perforator ook op dat de hefboomarm ergonomisch verantwoord is. Deze hoort een zo groot mogelijk drukoppervlak te hebben. Reliëf in het drukoppervlak zorgt ervoor dat u meer grip heeft bij het drukken, en een goede vorm voorkomt pijnlijke handen. Hoe hoger de capaciteit van de perforator is, hoe langer de hefboomarm hoort te zijn. Hier geldt de hefboomwet, hoe langer de hefboomarm, hoe minder kracht het kost om te perforeren. Met een lange hefboomarm wordt het perforeren dus makkelijker, en wordt het papier door de ponspen doordrongen als boter.

Veiligheid

Perforators horen of  een veiligheidssluiting te hebben of de mogelijkheid te bieden om een veiligheidskap te bevestigen. Perforators zijn in zekere zin ook snijwerktuigen, en dus kan er bij onzorgvuldig gebruik letsel ontstaan. Sluit de perforator daarom zorgvuldig na gebruik, of berg hem goed op.

Gebruik een perforator alleen voor papier. Voor andere materialen zijn speciale ponsen beschikbaar. Verkeerd gebruik beschadigt niet alleen de perforator, het verhoogt bovendien het gevaar op letsel bij de gebruiker.


Gelijkenis zoeken: FACT®Finder van Omikron
* Prijzen excl. BTW
Mercateo verkoopt uitsluitend aan zakelijke klanten.