Assortiment
»Over MercateoWelkom! Inloggen
Mijn Mercateo
Winkelwagen
 
 
 Mogelijke impact op leveringen door de uitbraak van het coronavirus. Meer informatie
 >  > Brandveiligheid

  Brandveiligheid  -

Selecteer uit het volgende assortiment
Brandveiligheid
Categorie
Brandveiligheid
^

Waarom is brandveiligheid belangrijk?

In elk bedrijf is het gevaar aanwezig dat er brand ontstaat. Dit komt door computers, machines, koffieapparaten die niet uitgezet zijn, chemicaliën, noem maar op. Brand kan levensbedreigend zijn voor het bedrijf en het personeel.

Brandwerende kleding

U kunt natuurlijk preventieve maatregelen nemen, maar veiligheidskleding is daarnaast een van de belangrijkste manieren om u tegen brand te beschermen. Naast standaard brandwerende kleding zijn er helmen, handschoenen, speciale schoenen en ademhalingsapparatuur aan te raden. Veiligheidskleding mag niet hergebruikt worden na beschadiging.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn drie categorieën van brandveiligheid te onderscheiden:

Bouwkundige brandveiligheid

Tijdens de bouw, huur of aankoop van kantoorruimtes moet u met een aantal dingen rekening houden. Let op de voorschriften in de bouwverordening en controleer of er vluchtwegen en nooduitgangen zijn. Controleer of het gebouw brandveilig gebouwd is met bijvoorbeeld brandveiligheidsmetselkalk.

Technische brandveiligheid

Hieronder vallen alle producten die worden ingezet om brand te voorkomen of wanneer er toch brand uitbreekt. Rookmelders of brandalarmen zijn essentieel om te voorkomen dat er gewonden vallen bij brand. Veel brandgevaren kunnen voorkomen worden dankzij de juiste opslag: gasflessen dienen in een gecertificeerde opslagplaats bewaard te worden en gevaarlijke stoffen in geschikte containers. In openbare ruimtes moet er ook beveiligd worden. Veiligheidsprullenbakken voor sigaretten zorgen dat er niet per ongeluk brand ontstaat. Ook de werkomgeving is belangrijk: zo gebruikt u het liefst vonkvrij gereedschap daar waar brand- en explosiegevaar aanwezig is. Brandblussers zijn inmiddels verplicht voor elk klein bedrijf. U kunt er kleine brandjes snel mee blussen. Let wel op dat u het juiste type blusser uitkiest.

Organisatorische brandveiligheid

De beste brandveiligheidsapparatuur helpt niet als er geen organisatorische brandveiligheid is. Dit zijn dingen als veiligheidsbordjes die naar vluchtwegen wijzen, het vrijhouden van de nooduitgang, waar de brandblusser bewaard wordt. Controleer daarnaast regelmatig of al uw apparatuur nog werkt.

Brandweerkleding

Niet alleen het bedrijf heeft baat bij hulpmiddelen voor brandveiligheid, het maakt het voor de brandweer ook veel eenvoudiger om u te helpen in het geval van brand. Ook hier staat het organisatorische principe voorop: zorg dat u uitgerust bent met bijvoorbeeld een brandslang die u op een toegankelijke plaats bewaart, zodat de brandweer er snel bij kan.

Er worden eisen gesteld aan brandweerkleding; de meest gebruikelijke variant beschermt het hele lichaam tegen brand. De kleding dient:

  • Gedurende acht seconden bestendig te zijn tegen 800 °C;
  • Voldoende ademend te zijn, omdat de hitte veel zweet doet produceren;
  • Van stevig materiaal te zijn en tegen lichte chemicaliën bestendig te zijn;
  • Goede bewegingsvrijheid te bieden;
  • Zeer goed zichtbaar te zijn (door middel van reflectoren).

In de metaalbewerking staat brandveilige kleding ook wel bekend als laskleding. Deze kleding beschermt niet tegen vuur, maar ook tegen hitte, vlammen en laswerk. Er zijn drie hoofdnormen wat betreft laskleding:

  • DIN EN 470-1: veiligheidskleding voor laswerk;
  • DIN EN 531: veiligheidskleding voor werk waarbij men wordt blootgesteld aan hitte;
  • DIN EN 533: veiligheidskleding voor werk waarbij men wordt blootgesteld aan hitte en vlammen.

Ademhalingsapparatuur

Ademhalingsapparatuur is belangrijk en vooral relevant waar met schadelijke stoffen gewerkt wordt.

Help ons hier de adviestekst over Brandveiligheid te verbeteren!
* Prijzen excl. BTW
Mercateo verkoopt uitsluitend aan zakelijke klanten.