Home » Afgelopen events » NEVI Inkoopdag 2017 – futureproof procurement

Digitale transformatie van inkoop

NEVI Inkoopdag 2017 – futureproof procurement

Onder het motto ‘digitalisering van inkoop’ kwamen meer dan 250 inkoopprofessionals bij elkaar tijdens de NEVI Inkoopdag 2017 op 22 juni in Nieuwegein. Hét Nederlandse netwerk voor inkopers (NEVI) verzorgde diverse plenaire sessies, workshops, deelsessies en een informatiemarkt waarop ook Mercateo vertegenwoordigd was met een eigen stand. Sprekers deelden hun visie over de digitale transformatie van de inkoop. Bezoekers hadden de mogelijkheid om een idee van mogelijke toekomstscenario’s te krijgen, geïnspireerd te raken, ervaringen te delen en van best practices te leren.

Focus op digitalisering van inkoop

Tom Vroemen opende als dagvoorzitter de NEVI Inkoopdag 2017 met de uitspraak dat verandering en innovatie van iedereen komt: “De middelen van de toekomst zijn toegankelijk voor iedereen. Nodig is alleen een open blik en het lef om de juiste vragen te stellen.” Het hebben van de juiste focus en daadkracht zijn hierbij onmisbaar, beweerde hij. Inkoopprofessionals staan wereldwijd namelijk op de drempel van een nieuw tijdperk. Digitalisering zorgt enerzijds voor minder papier, een grotere snelheid en meer transparantie. Anderzijds brengen nieuwe ontwikkelingen ook uitdagingen met zich mee.

In zijn keynote ‘Digitale transformatie van inkoop’ presenteerde Michael Pleuger van KPMG de bevindingen uit een studie van KPMG in samenwerking met de Florida State University over ‘de toekomst van procurement’. De wereld van inkoop staat onder druk om te transformeren en er worden naast een onzekerheidsanalyse, kansen en wildcards ook vier mogelijke scenario’s voor de toekomst geschetst. Afhankelijk van de mate van digitalisering (algoritmes vs. menselijk) en de bedrijfsstructuren (centraal vs. decentraal) worden worden vier scenario’s voor 2035 omschreven: ‘R.I.P. Procurement’, ‘Procurement Primacy’, ‘World of Project Economy’ en ‘The Creative Agency’. De hieruit voortkomende algemene implicaties kunnen helpen om specifieke gevolgen voor de individuele inkoopsituatie van organisaties af te leiden. Een voorgestelde future-proofing checklijst ondersteunt verder om procurement fit te maken voor de toekomst.

KPMG studie downloaden

Download de originele studie over ‘Future-proof procurement’ hier » .

De keynotes van NEVI-hoogleraren Jan Telgen, Frank Rozemeijer en Bart Vos verlegden de focus van toekomstbestendige inkooporganisaties naar ‘futureproof procurement professionals’. Marcel van Oirschot van Fox-IT sprak over het belangrijke thema Cybersecurity en tenslotte werden er ook best practices van Vodafone en het Rijk gepresenteerd.

Workshops en deelsessies

Welke kansen en bedreigingen er gepaard gaan met digitalisering van de inkoop werd verder besproken in diverse workshops en deelsessies. Waaronder workshops over ‘Transformatie van kosten besparen naar waardecreatie met inkoopsoftware?’ en ‘Kostenreductiepotentieel? Digitalisatie van de tail spend. Hoe werkt dat?’. Het is voor inkopers bijvoorbeeld mogelijk om inkoopkosten aanzienlijk te reduceren door de spend te centraliseren via inkoopplatforms. Hierdoor maken kopers en aanbieders hun processen door standaardisering efficiënter en profiteren zij tegelijkertijd van een divers aanbod en directe relaties met aanbieders. In de deelsessie ‘Digitalisering: transformatie of innovatie?’ kwam daarnaast ook nog een groot voordeel van digitalisering naar voren: de transformatie van het Purchase to Pay-proces kan uiteindelijk leiden tot innovatie naar iets nieuws. Digitalisering van het P2P-proces kan hierdoor van onderscheidende waarde voor een organisatie worden en biedt veel ruimte voor ontwikkeling.

Aansluitende informatiemarkt

De informatiemarkt van NEVI Inkoopdag 2017 bood de deelnemers de gelegenheid om zich te informeren over inkoopoplossingen en te netwerken met collega’s. Ook Mercateo was er aanwezig met een eigen beursstand om geïnteresseerden te informeren over hoe kostenreductie en efficiëntie samengaan met digitalisering van de inkoop. Door procurement te versimpelen blijft er meer tijd over om te focussen op directe relaties met leveranciers. En dit zorgt voor minder papierrompslomp, een grotere snelheid en vooral meer transparantie.

 

Presentaties NEVI Inkoopdag 2017 downloaden

Download de presentaties van alle sprekers op de website van de NEVI Inkoopdag » .

 

Details van het evenement


Wat NEVI Inkoopdag 2017
Wanneer 22 juni 2017
Waar Vergader-congrescentrum het NBC – Blokhoeve 1, 3438 LC Nieuwegein
Thema Digitalisering van inkoop

Bronvermelding: De afbeeldingen op deze site zijn afkomstig van de NEVI, © Quintalle Nix en Mercateo

Deel via: