Assortiment
Mijn Mercateo
Aanmelden/Registreren
Winkelwagen
 
 

  Netwerkkaart  

Selecteer uit het volgende assortiment
Kabel LAN
WLAN
dLAN
Netwerkkaart
^

Netwerkkaart

De netwerkkaart zorgt voor de verbinding tussen een computer en een lokaal netwerk. De functies van een netwerkkaart blijven beperkt tot de onderste lagen (laag 1 en 2). Daarom is deze hardware goedkoop en kan hij universeel gebruikt worden. Hogere netwerkfuncties worden door softwarefuncties op de computer uitgevoerd. Afhankelijk van het type netwerk komen er verschillende netwerkkaarten voor. De meest voorkomende zijn kaarten met slechts een enkele netwerkpoort, al bestaan er ook modellen met meerdere aansluitingen. U kunt kaarten van verschillende fabrikanten gebruiken omdat de kaart de bijbehorende drivers installeert.

Kenmerken

De kaarten onderscheiden zich over het algemeen door welke interfaces er ondersteund worden en door hun pc-interface, de zogenaamde businterface.

Netwerkinterface

Meestal worden netwerkkaarten ingezet voor het ethernet protocol. Veelgebruikt zijn kaarten voor fast ethernet, meestal voor netwerken van 100-Mbit-aansluitingen, soms ook van 10 Mbit en tegenwoordig steeds vaker van 1 Gbit. Aansluiten gebeurt met een netwerkkabel. Netwerkkaarten en contactdozen voor het netwerk hebben RJ45-aansluitingen en de aansluitkabel RJ45-stekkers.

Bij professioneel gebruik komen er ook fibre channel kaarten voor die 1 tot 10 Gbit/s aankunnen. Deze zijn echter niet compatibel met dezelfde aansluitingen, maar hebben een LWL-kabel nodig. Daarnaast bestaat er het draadloze netwerk, waarmee een datasnelheid van 54 Mbit/s de standaard is. De netto gegevenssnelheid is echter aanzienlijk lager. U kunt meerdere netwerkaansluitingen in een computersysteem gebruiken door meerdere netwerkkaarten of kaarten met meerdere poorten te gebruiken. Elke netwerkpoort heeft een vast MAC-adres, waarmee de bron en bestemming van datapaketten bepaald worden.

Pc-interface

Simpele netwerkinterfaces met 10 of 100 Mbit/s datasnelheid worden meestal op het moederbord geïntegreerd. Vooral in notebooks wordt bijna altijd een wi-fi-interface geïntegreerd. Extra kaarten zijn geschikt voor gebruik met PCI en PCI-express, externe kaarten met USB of PCMCIA. Controleer van tevoren wat voor interface uw pc ondersteunt.

Andere kenmerken

Netwerkhardware is inmiddels zo gestandaardiseerd dat netwerkkaarten van verschillende fabrikanten met dezelfde interfaces gebruikt kunnen worden. Kwalitatief goede kaarten herkent u aan de hogere datadoorvoer en lager CPU-gebruik. Ook kunt u opstarten via het netwerk en zijn er speciale managementfuncties geïmplementeerd.

Gebruik

Als u gebruik maakt van een netwerk voor algemene gegevensuitwisseling kunt u in principe elke soort netwerkkaart gebruiken. Voor extra mobiliteit is een WLAN-interface de beste keuze. Zowel draadloos als kabelgebonden netwerkverbindingen hebben bij bedrijven aan een DSL-router genoeg. Als u multimediabestanden wil uitwisselen heeft u waarschijnlijk een hogere datasnelheid nodig.

Overig

Het is aan te raden om ook een kijkje te nemen bij de routers, switches en ethernet hubs uit de categorie netwerkhardware.
* Prijzen excl. BTW
Mercateo verkoopt uitsluitend aan zakelijke klanten.