Assortiment
Account
Aanmelden/Registreren
Winkelwagen
 
 
 >  >  > Harde schijf

  Harde schijf  

Selecteer uit het volgende assortiment
Harde schijf
Categorie
Harde schijf
^

Onmisbaar als massa-opslagmedium in computers: Harde schijven en SSDs

Als vast ingebouwd massa-opslagmedium voor duurzame opslag van gegevens en programma’s zijn is een harde schijf in zowel notebooks als in servers en desktop pc’s nog altijd onmisbaar. Tegenwoordig worden naast de standaard harde schijven ook SSDs (Solid State Drives) gebruikt. Deze SSDs worden voor hetzelfde doel ingezet, maar zijn gebaseerd op nieuwe technologie waardoor ze niet alleen sneller en energiezuiniger zijn, maar ook minder tot geen mechanische fouten meer optreden, omdat ze geen bewegende onderdelen meer bevatten. Naast veilige dataopslag zijn HDDs en SSDs tegenwoordig ook geschikt als mobiel dataopslagmedium. Door alle technologische ontwikkelingen is er in de loop van tijd een ongelooflijk grote keuze aan harde schijven ontstaan.

Maatvoeringen (form factors)

Harde schijven en ook de meeste SSDs zijn van de standaardformaten, welke oorspronkelijk gebaseerd zijn op de maten van Floppy Disk Drives (FDDs). De meest voorkomende maat harde schijf in desktopcomputers en in kleinere servers is de form factor “3½ inch”. Notebooks en grote serversystemen (rack-mounted servers) maken veel gebruik van “2½ inch” hard drives, vanwege de grotere opslagcapaciteit tegenover minder in beslag genomen ruimte. Netbooks, subnotebooks en ook digitale audiospelers zoals iPods maken vaak gebruik van “1.8 inch” HDDs, of van SSDs van een vergelijkbare omvang. Er zijn nog twee kleinere form factors voor HDDs, de “1 inch” en de “0.85 inch”, welke voornamelijk gebruikt werden in mobiele telefoons. Deze twee formaten zijn echter aan het verdwijnen door de opkomst van de SSDs.

Interne en externe harde schijven

Over het algemeen worden harde schijven in de formaten “3½ inch” en “2½ inch” ook als externe opslagmedia aangeboden. Deze externe harde schijven worden in een bijpassende behuizing geleverd en kunt u meestal met een USB, FireWire of eSATA kabel aan uw computer of laptop aansluiten. Sommige modellen hebben naast de aansluiting aan uw computer ook nog een aparte aansluiting op het stroomnet. De meeste kleinere modellen kunnen echter via de USB, FireWire, of eSATA aansluiting van stroom worden voorzien.

Interfaces voor interne harde schijven

Afhankelijk van het gebruiksdoel zijn harde schijven en SSDs uitgerust met één van de vier volgende interfacetechnologieën:

Integrated Drive Electronics (IDE) / Parallel ATA (PATA)

Voor oudere desktop- en serversystemen, maar ook in notebooks werden standaard opslagmedia met deze interface gebruikt. Deze interface werd de standaard die het later mogelijk maakte om dataoverdracht te laten plaatsvinden zonder de CPU te gebruiken.

Serial ATA (SATA)

SATA is de standaard sinds 2004 en wordt gekenmerkt door twee data-overdrachtsparen, één voor het overdragen van data naar de harde schijf, en één voor het overdragen van data van de harde schijf.

SCSI en Serial Attached SCSI (SAS)

In oudere high-end systemen en servers werden vaak SCSI - harde schijven gebruikt. De nieuwe SAS wordt sinds 2006 als standaard gezien voor serversystemen. SAS maakt het mogelijk om data vele malen sneller te verwerken en is compatible met SATA.

Fibre Channel (FC)

Fibre Channel harde schijven worden net als SCSI- en SAS-modellen meestal alleen gebruikt in high-end systemen. De FC-modellen zijn gebaseerd op de parallelle SCSI harde schijven, en zijn alleen beschikbaar in het “3½ inch” formaat. Ze worden gebruikt in grote serversystemen, zoals datawarehouses en de servers van internet-hosters. Ze zijn vanwege hun mechanische vereiste zeer sterk en solide gebouwd waardoor ze een stuk zwaarder zijn dan andere harde schijven.

Vijf rotatiesnelheden

Bij de meest gebruikte harde schijven hangt de schrijf- en leessnelheid af van de rotatiesnelheid. Desktopcomputers hebben voornamelijk harde schijven met rotatiesnelheden van 7.200 tot 10.000 toeren per minuut. Deze harde schijven hebben meestal een dataoverdrachtsnelheid van ongeveer 0.5 Gbit/s. Bij notebooks zijn rotatiesnelhelden van 5.200, 5.400 en 7.200 toeren per minuut meer gangbaar. In datawarehouses en serversystemen worden harde schijven gebruikt met rotatiesnelheden van 10.000 of zelfs 15.000 toeren, wat leidt tot dataverwerking met snelheden van 1.6 Gbit/s. Deze hoge toerentallen leiden echter tot meer lawaai en het vrijkomen van veel warmte, waardoor koeling in zulke systemen essentieel is.

Hybride harde schijven

Het buitenbeentje binnen de massa-opslagtechnologie zijn de hybride schijven. Ze bezitten een groot flashgeheugen en tegelijkertijd ook een snel draaiende harde schijf. Waar het flashgeheugen, dat overeenkomsten vertoont  met de SSD technologie, ervoor zorgt dat het dataopslagsysteem een stuk sneller functioneert, zorgt de harde schijf voor de opslag van grote hoeveelheden data. De hybride harde schijven combineren daarmee goede prestaties en betrouwbaarheid en hebben een perfecte prijs-prestatie verhouding.

De massa-opslag van de toekomst: SSDs

SSDs maken voor opslag gebruik van zowel niet-vluchtig geheugen (flash) als vluchtig geheugen (SDRAM). Ze hebben vele voordelen ten opzichte van harde schijven:

  • drastisch verhoogde dataverwerking;
  • geen mechanische onderdelen wat zorgt voor minder energieverbruik;
  • geeft weinig tot geen warmte af;
  • maakt weinig tot geen mechanische fouten.

Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan SSDs in vergelijking met harde schijven, waarvan prijs (per gigabyte aan opslag ruimte) er een is. De prijzen van SSDs dalen echter gestaag waardoor de verwachting is dat ze in de nabije toekomst de harde schijven grotendeels zullen vervangen. Andere nadelen van dit massa opslagmedium zijn de kleinere capaciteit en de degradatie van de schijf na veelvuldig gebruik.

* Prijzen excl. BTW
Mercateo verkoopt uitsluitend aan zakelijke klanten.