arrow-downburgerchev-downclosedepartmentdownloadglobeloaderlocationloginmagnifiersearchuser facebooklinkedintwitterxingyoutube atbechczdeesfrgbhuieitnlplsk

OCI staat voor Open Catalogue Interface en is een open en gestandaardiseerde interface voor de elektronische uitwisseling van catalogusgegevens tussen e-procurement systemen en webshops of online catalogi. Met behulp van een internet protocol (IP) heeft de gebruiker direct toegang tot de meest actuele catalogusgegevens van de aanbieder. De OCI standaard is oorspronkelijk door SAP ontwikkeld om inkooporders uit webshops of online catalogi eenvoudig te kunnen integreren in het aankoopproces via het ERP systeem.

Hoe werkt een OCI koppeling?

Veel bedrijven bestellen bij voorkeur via hun ERP systeem, waar de artikelnummers opgezocht of (handmatig) ingevoerd worden. Vervolgens wordt de inkooporder naar de leverancier verzonden. Met een OCI koppeling wordt hieraan een dimensie toegevoegd.

Vanuit het eigen ERP systeem krijgen gebruikers (via een specifieke link) direct toegang tot externe webshops of online catalogi. Daar kunnen ze eenvoudig producten zoeken en een inkooporder plaatsen. Vervolgens wordt de geplaatste inkooporder via het OCI protocol in het ERP systeem van de gebruiker geïmporteerd. Na het doorlopen van eventuele interne goedkeuringsprocessen kan de inkooporder (PO) vanuit het ERP systeem worden doorgestuurd aan de leverancier(s). De definitieve plaatsing en goedkeuring van een inkooporder vindt met een OCI koppeling dus niet plaats in de (externe) omgeving van de aanbieder, maar in het ERP systeem van de gebruiker.

Voordelen van OCI

Een OCI koppeling biedt door zijn bestelgemak en snelle invoermogelijkheden meerwaarde voor zowel gebruikers als leveranciers. De getoonde prijzen zijn altijd up-to-date, in tegenstelling tot de prijslijst of de prijzen in het ERP systeem die maar een aantal keer per jaar worden aangepast. Daarnaast heeft de afnemer inzicht in alle technische en logistieke informatie, zoals veiligheidsbladen, productspecificaties en voorraadinformatie. De leverancier hoeft op zijn beurt niet lang te wachten op de bevestiging van de bestelaanvraag, omdat deze na goedkeuring direct verstuurd kan worden.

  • Eenmalige invoer van gegevens

  • Beschikking over uitgebreide productinformatie zoals veiligheidsbladen, productspecificaties en voorraadinformatie

  • Geen onderhoud aan losse catalogi

  • Actuele prijs–, voorraad- en assortimentsgegevens

  • Gestandaardiseerde afhandeling van inkooporders

  • Individuele aanpassingen mogelijk

Nadelen van OCI

Er zijn ook een aantal nadelen van een OCI koppeling op te noemen. Gebruikers hebben bijvoorbeeld geen mogelijkheid om artikelen en prijzen uit de webshops en online catalogi met elkaar te vergelijken of overkoepelend te zoeken, waardoor catalogussilo’s ontstaan. Daarnaast kunnen leveranciers hun prijzen in de webshops en online catalogi zonder overleg aanpassen en kan leiden tot plotselinge prijsstijgingen. Het gebruiken van verschillende webshops kan bovendien verwarrend werken op de gebruikers, omdat er geen eenduidige interface gehanteerd wordt.

  • Geen overkoepelende zoek- en vergelijkfunctie: catalogussilo’s

  • Geen vooraf onderhandelde prijzen

  • Geen inzicht in prijswijzigingen door de leverancier

  • Geen uniform gebruikersinterface

Mercateo koppelen aan uw ERP systeem (Punch-Out)

Ook Mercateo kan middels OCI 3.0 (Punch-Out) gekoppeld worden aan het ERP-systeem van uw onderneming. De klant krijgt door in te loggen op zijn eigen systeem direct toegang tot het miljoenenassortiment op mercateo.nl via één uniform gebruikersinterface. Dankzij de overkoepelende zoek- en vergelijkfunctie ontstaan er geen catalogussilo’s en worden prijzen en voorwaarden transparant gemaakt.

Schematische weergave Punch-Out (OCI/cXML)