Assortiment
Mijn Mercateo
Aanmelden/Registreren
Winkelwagen
 
 

  Switch  

Selecteer uit het volgende assortiment
Accessoires
Switch
^

Switch – schakelaar voor snelle datanetwerken

Een switch is bij een datanetwerk een soort koppelelement tussen het centrale netwerk (de backbone) en netwerkaansluitingen.

Technologie

In lokale datanetwerken (LAN-netwerken) wordt het ethernet-protocol in de tweede laag van het netwerk gebruikt. Dit protocol regelt dat meerdere netwerkapparaten op hetzelfde breedbandmedium kunnen werken (zgn. ‘shared medium’). Omdat de toegang in principe willekeurig is, ontstaan er wel eens botsingen die zorgen voor vertragingen in de dataoverdracht.

Vroeger

Voordat switches ingevoerd werden, werden netwerkcontactdozen op hubs aangesloten en zo met de backbone verbonden. Alle aangesloten apparaten hoorden tot het shared medium, zodat als er 24 poorten waren er ook 24 mogelijke netwerkgebruikers waren. Meestal kon slechts één apparaat tegelijkertijd gebruik van het netwerk maken.

Tegenwoordig

De switch vervangt de oude hub en wordt daardoor ook wel ‘switching hub’ genoemd. Doordat elke poort van de switching hub alleen data uitwisselt met het aangesloten apparaat, wordt de overdrachtssnelheid aanzienlijk verhoogd. Er kan tegelijktijdig verzonden en ontvangen worden, waardoor wachttijden vermeden worden.

Data die verzonden moet worden naar apparaten die niet aan dezelfde switch aangesloten zijn, worden in de wachtrij gezet en via een hogere laag in het netwerk doorgestuurd. Sommige switches hebben ook routerfuncties, waarmee ze functies van de derde laag (overdrachtslaag) kunnen uitvoeren.

Belangrijke selectiecriteria bij het gebruik van een switch

Installatie

Op de werkplek kunt u switches gebruiken met weinig (4-8) poorten en geen ventilator; als het gaat om grote 19-inch-datakasten zijn speciale industriële switches met 24 poorten beter.

Verbinding en bandbreedte

Er zijn koperen kabels vanaf Cat5 tot 100m verkrijgbaar, evenals glasvezelkabels die kilometers lang kunnen zijn. Afhankelijk van de kabel is de bandbreedte 10-10.000 Mbits/s. In de backbone worden meestal glasvezelkabels gebruikt, bij de verbinding juist Cat6-kabels met Fast Ethernet (100 Mbit/s). De switch wordt aangesloten met een patchkabel met RJ45-stekker.

Structuur door VLAN

In grotere netwerken is er meestal structuur nodig die onafhankelijk van de fysische structuur (laag 1) van het netwerk functioneert. U kunt VLANs in grotere netwerken structuur geven via een vaste toewijzing van poorten of door gebruik te maken van een VLAN-ID (op laag 2). De gebruikers op verschillende VLANs zijn dan van elkaar afgezonderd. U kunt het netwerk nog meer structuur geven (laag 3-7) zolang dit ondersteund wordt door uw switch.

Administratie

In kleinere netwerken bestaat er een automatische configuratie waarmee u regelmatige administratie kunt uitvoeren.

Toepassingsgebieden

Kleinschalig gebruik

Voor een klein netwerk zijn switches van 10 Mbit/s per poort voldoende. Als er IP-telefonie wordt gebruikt en multimedia wordt uitgewisseld, is een switch van 100 Mbsit/s met ondersteuning voor dataoverdracht (QoS) beter.

Middelgrootschalig gebruik

Als het netwerk gebruikt wordt voor dataoverdracht, printen via het net en toegang tot centrale servers, zijn switches met 10 Mbit/s per poort en 100 Mbit/s in de backbone voldoende. Als er IP-telefonie en multimediaoverdracht voorkomt, is 100 Mbit/s per poort, gigabit-ethernet en management- en QoS-functies beter.

Grootschalig gebruik

In grote netwerken worden systemen gebruikt die bijna niet uit kunnen vallen, met hogere bandbreedte en overdrachtssnelheid. Ook bieden deze management- en QoS-functies.

* Prijzen excl. BTW
Mercateo verkoopt uitsluitend aan zakelijke klanten.